Over ons

De start

Al zo’n 25 jaar ben ik, Friso Bladergroen, onderdeel van Nijkamp Accordeons, het vroegere Muziekhuis Gert Nijkamp. Vanaf dag 1 dat ik de winkel binnenliep, kijkend naar keyboards en zoekend naar een vakantiebaantje (ik zat toen nog op school) voelde ik mij hier erg thuis en kwam steeds vaker over de vloer.

Al dacht ik bij mijn eerste binnenkomst: ‘Wie speelt er nu accordeon?’ Toch was mijn interesse snel gewekt. Niet zozeer het bespelen van het instrument, maar met name de technische kant vond ik zeer interessant, wetende dat een flinke accordeon al snel tot 3000 onderdelen kan bevatten, die allemaal kunnen en (zeker) gaan slijten.

Ik speelde en studeerde zelf toetsen. Op een dag dat ik weer in de winkel was, Gert Nijkamp alleen in de werkplaats stond en het erg druk op de winkelvloer werd, besloot ik zonder overleg een klant te helpen, op zoek naar een starterskeyboard. Die dag verkocht ik meteen een keyboard uit het hoge segment. Gert was hier zo verbaasd over – en tevreden uiteraard – dat hij mij graag op de loonlijst wilde (voor de woensdagmiddag) zodat hij zich zodoende meer op het vak zelf, als specialist, kon richten.

Specialisatie

Naast alle hele grote muziekwinkels die van alles wat verkochten en in een tijd van recessie steen en been klaagden, had ik al snel door dat specialisatie het sleutelwoord is voor iedere onderneming.

Doordat mijn interesse in de techniek al gewekt was, wilde ik eigenlijk meer weten en zo gebeurde het dat ik steeds vaker uit school de bus of fiets nam richting de winkel. Na sluitingstijd ging ik dan met Gert Nijkamp mee naar huis om een hapje te eten en daarna weer terug naar de winkel om mee te kijken naar hoe hij zeer kundig allerlei reparaties aan accordeons uitvoerde. Totdat Gert zei: ‘Wil je het leren? Hier heb je een accordeon. Haal deze dan eerst maar een helemaal uit elkaar, en zet hem daarna maar weer helemaal in elkaar.’ En zo geschiedde het, deed daar ongeveer twee maanden over, maar de basiskennis was geactiveerd. Daarna ben ik in de leer gegaan bij enkele fabrieken in Italië, Castelfidardo, het centrum van de accordeonwereld en heb mij alle kennis en know how over accordeons eigen gemaakt en mij als specialist ontwikkeld.

Werkwijze

Omdat ik in enthousiast was en ook graag wilde verkopen, ontstond er tijdens een van mijn eerste accordeonverkoop deals een lastige situatie. Een klant kocht een accordeon, vroeg mij om bepaalde kennis die ik nog niet bezat. Ik zag dat Gert Nijkamp druk was en dacht het antwoord dan maar zelf in te vullen voor deze klant. Een antwoord waarvan ik niet goed wist of het juist of niet juist was. Gert Nijkamp kreeg dit mee en is toen gelijk de eerste en aller allerlaatste keer geweest dat ik een leugentje om bestwil verkondigde binnen het bedrijf. ‘Nooit, maar dan ook nooit liegen tegen de klant!’ kreeg ik van Gert om mijn oren. ‘Ik doe er heel lang over om een goede naam op te bouwen, maar doordat jij nu net een onwaarheid verteld, kan al die moeite met een paar dagen teniet worden gedaan!’

Sindsdien – en nog steeds na dat ik de winkel overnam in 2015 – is dit bij ons het allerbelangrijkste, zijn wij tot in het verre buitenland bekend en durft men ver over de grens ongezien een accordeon van ons aan te schaffen. Want wanneer wij zeggen dat het accordeon goed is, dan is dat ook zo. Alles wat wij niet willen (ver)kopen, is inferieur in onze optiek en komt bij de sjacheraars op een site als Marktplaats terecht. Het afvoerputje van de handel.

Wij streven naar alleen de kwalitatief beste modellen in onze winkel. Resultaat: een veel kleinere voorraad dan vroeger. Maar wel een voorraad waar we 100% achter staan. Het gaat er niet om hoeveel accordeons je verkoopt, maar om de klant te helpen de juiste accordeon te vinden. Een accordeon die voorziet in de behoefte van de klant en daarnaast de alleen het beste te kunnen bieden aan nazorg, onderhoud en reparatie. Dan komen klanten niet terug met klachten, maar omdat men gewoon graag bij ons komt en de volgende aanschaf ook gunt.

Merken waar we trots op zijn...

Bij ons vind u in principe alle merken waar we achter staan en kunnen ook alles leveren. We zijn merkonafhankelijk, maar hebben wel een voorkeur voor bepaalde merken. Deze merken hebben de productie op orde, kunnen leveren, zijn loyaal en leveren kwalitatief stabiele en hoogwaardige producten.

Merken die u bij ons doorgaans aantreft zijn: Scandalli, Paolo Soprani, Mengascini, Piermaria, Serenellini, Piatanesi/Ottavianelli, Borsini, Hohner, Fantini, Fisart/Vignoni, SEM, Beltuna, Roland, en enkele anderen. Dit zijn merken waar we doorgaans blij van worden wanneer we ze in handen krijgen en na een uitgebreide doorloop in onze werkplaats gerust aan kunnen bieden inclusief bijbehorende garantie.

Team Nijkamp

Friso Bladergroen

DGA / Verkoop / Reparateur / Stemmer

Pieter Bosma

Verkoop / Reparateur / Stemmer / Roland V-accordion Specialist

Pieta Karssen

Officemanager

Stefanie Hofstede

Office medewerker

Translate »